Ananassalvia, Salvia elegans
Tällä hedelmäisellä yrtillä on voimakkaasti ananakselta tuoksuvat lehdet.
Lue lisääSyötävät kukat ovat suuri trendi meillä ja muualla. Niillä saakin helposti kauneutta ja makua niin ruokiin, juomiin kuin leivonnaisiin.
Kukilla voi luoda paitsi kauneutta, myös uusia makuelämyksiä. Oikeastaan kaikkien yrttien kukat ovat syötäviä, ja moni tuttu kesäkukka sopii vaikka salaatin päälle. Friteeratut kesäkurpitsan kukat ovat aivan oma ruokalajinsakin.
Maistele kukkia, jotkut sopivat ruokiin, toiset juomiin ja kolmannet leivonnaisiin. Käytä koristelussa mukana myös niiden lehtiä ja versojen päitä. Myös värikkäät syötävät lehdet käyvät koristeluun.
Syö vain puhtaita kukkia, äläkä käsittele syötäviä kukkia millään torjunta-aineella. Älä syö tavallisesta kaupasta ostettavia kukkia, sillä ne on todennäköisesti käsitelty torjunta-aineilla tai kasvunsääteillä.
Pieniä kukkia voi syödä kokonaisena, mutta yleensä syödään vain terälehtiä, sillä vihreät osat ja kukkapohjukset voivat olla kitkeriä.
Kukat säilyvät muutaman päivän freeseinä jääkaapissa rasiassa esimerkiksi kostean talouspaperin päällä.
Älä kuitenkaan syö esimerkiksi tomaatin, paprikan, chilin, perunan tai raparperin kukkia! Kukkiin pätee myös sama kuin yrtteihin: älä syö mitään lajia suuria määriä tai pitkään, sillä kukkien vaikutuksia ei ole tutkittu perusteellisesti. Jotkut ovat myös allergisia joillekin kukille, aloita siis syöminen varovasti.
Erilaisia syötävien kukkien listoja löytyy netistä paljon. Tämä siemenliike Thompson&Morganin lista lienee luotettavimmasta päästä.
Tällä hedelmäisellä yrtillä on voimakkaasti ananakselta tuoksuvat lehdet.
Lue lisääKaikille tuttu begonia on myös syötävä, ja oikein raikkaan, sitruunaisen makuinenkin.
Lue lisääKesäkukkina tutut revonhännät ovat myös syötäviä.
Lue lisääRotevakasvuinen kurkkuyrtti on helppo ja kauniin sinikukkainen kasvimaan koriste.
Lue lisääJos sipuli ei sovi sinulle, mutta kaipaat kuitenkin sipulin makua, saat sitä tästä kuvernöörinkukasta.
Lue lisääIhastuttava, menestyvä ja runsaasti kukkiva kääpiösamettikukka on niin kasvimaan kaunistus kuin kukkaryhmän väripilkku.
Lue lisääIsoköynnöskrassi ja pensasköynnöskrassi ovat tuttuja kesän kylvökukkia, mutta ne ovat myös syötäviä – kokonaan.
Lue lisääKun haluat hienostella kasvisten kanssa, kokeile latva-artisokkaa, Cynara cardunculus, joka on oikeastaan myös tyylikäs koristekasvi.
Lue lisääKaunis ja satoisa malabarinpinaatti, Basella alba, on lämpimästä pitävä köynnös.
Lue lisääIhanan helppo- ja nopeakasvuinen vanhanajan yksivuotinen kukka, joka kuitenkin kylväytyy helposti itsekseen ja sen siemeniä kannattaa ottaa talteen.
Lue lisääMonipuolinen, monikäyttöinen ja monivuotinen – sellainen on timjamien suku.
Lue lisääKaikki kuvat ovat omiamme, suurin osa puutarhaltamme.
Kaikkien yrttien kukat, joista osa on todella hyvän makuisia.
Lähes kaikkien vihannesten kukat, esimerkiksi kaalikasvit – rukola, retiisi, parsakaali – kurpitsat, kaikki sipulit, salaatti, herne, ruusupapu ja maa-artisokka.
Älä kuitenkaan syö koisokasvien – tomaatti, peruna, paprika – kukkia tai lehtiä. Myöskään raparperin kukkia tai lehtiä ei kannata syödä.
Kylvökukkia:
Kesäkukkia:
Pihakasveja:
Luonnonkasveja: