Yrtti-info

Usein meiltä kysytään, miten mitäkin yrttiä voi käyttää. Vastaamme aina samalla tavalla: ”Ihan niin kuin itse haluat!”
Mikä tahansa yrtti sopii mihin tahansa ruokaan, jos vain itse tykkää. Myös teenä voi monia yrttejä opetella käyttämään. Yrttejä voi käyttää myös vain ihan koristetarkoituksiin, tai jalkakylpyyn tai löylyveteen tai vaikka kissojen karkotukseen.

Monilla yrteillä on myös rohdoksellisia vaikutuksia, joten emme suosittele minkään yrtin runsasta ja/tai jatkuvaa käyttöä. Normaalissa ruokakäytössä haitallisia vaikutuksia tuskin ilmenee, pikemminkin päinvastoin.

Sitä mukaa kun saamme tuotesivujen yrttiosiota täydennettyä, löydät lajikohtaista tietoa sieltä.

Erilaisia basilikoita

Yrttien käyttötarkoituksia

Tuoreena

Kaikenlaisten ruokien mausteena joko raakana tai kypsennettynä, juomaveden mausteena, teenä, säilöntään, ruokien koristeena, varsinkin kukat.

Kuivattuna

Kuivaa yrtit pieninä nippuina valolta suojattuna hyvin tuulettuvassa paikassa tai matalassa lämmössä kuivurissa, jossa väri säilyy parhaiten. Kuivattuja yrttejä on helppo käyttää kuten tuoreitakin tai jatkojalostaa niitä edelleen.

Pakastettuna

Pakasta yrtit valmiina silppuna rasiaan, josta voit jäisenä rouhia suoraan ruokaan.

Yrttisuolaan

Kuivaa sekalaista yrttisilppua yhdessä suolan kanssa, jolloin yrttien aromit imeytyvät suolaan. Voit hienontaa kuivan yrttisuolan vielä tehosekoittimessa, niin saat helppokäyttöistä, maukasta yleismaustetta.

Voit myös laittaa muutamia lempiyrttejäsi oksina suolan joukkoon, jolloin suola imee nesteen niistä pois. Ota oksat myöhemmin pois ja käytä suolaa tavalliseen tapaan.

Viherjauheena

Mietoja yrttejä voi kuivata ja jauhaa tehosekoittimella hienoksi. Jauhetta voit käyttää leivonnassa, ruuanlaitossa tai vaikka smoothiessa.

Yrttiöljy tai -etikka

Käytä yrttiöljyn ja -etikan tekemiseen kuivia yrttejä, sillä tuoreet voivat homehtua ja pilata tuotteen. Muutama kaunis oksa ja vaikka pari kuivaa chiliä tai katajanmarjaa öljy- tai viinietikkapullossa luovuttavat makuaan ja ovat kauniita.

Yrttikuutiot pakasteena

Täytä jääpalamuotti sekalaisella yrttisilpulla, kaada päälle öljyä ja pakasta. Näistä on helppo aloittaa ruuanlaitto talvella! Tai silppua yrtit, ryöppää nopeasti pienessä vesitilkassa, aja tehosekoittimella tasaiseksi ja pakasta jääpalamuoteissa.

Cocktailtikkuna

Näyttävän drinkin saat, kun nappaat kauniin yrttioksan sekoitustikuksi, esimerkiksi mintusta, sitruunaverbenasta tai colayrtistä.

Hammastikkuna

Kuivatut yrtin varret toimivat myös hammastikkuina, kokeile vaikka piparminttua.

Kylpysuolana

Ihana kylpysuola syntyy merisuolasta ja vaikka laventelin versoista.

Löylytuoksuna

Kaada kuumaa vettä mieleisesi yrtin päälle – laventeli, eukalyptus, rosmariini, minttu – anna hautua hetken, siilaa yrtit pois ja heitä vesi kiukaalle. Älä laita yrttejä kiukaalle, ne palavat ja käryävät siellä!

Kurkkuyrtti

Punainen ja vihreä veripeippi eli shiso eli perilla

Vihdan/vastan joukkoon

Kun teet vihtaa, laita joukkoon joitakin oksia haluamistasi yrteistä. Saat ihanan tuoksun saunaan.

Hyttyskarkotteena

Hiero tuoretta, voimakkaasti tuoksuvaa yrttiä rikki käsissäsi ja hiero sitä ihoon.

Hyönteisten pistoihin

Basilika ainakin toimii rauhoittavana hyttysten ja muiden hyönteisten pistohin. Hiero tuoretta lehteä pistoskohtaan aina tarvittaessa.

Pikkunaarmuihin

Basilika rauhoittaa ja desinfioi pieniä haavoja ja hiertymiä.

Tuoksupusseina

Ompele pieniä kangaspusseja, joiden sisään laitat tuoksuvia, kuivia yrttejä. Sijoita pussi esimerkiksi vaatelaatikkoon tai -huoneeseen, vessan tai autoon. Rapistele yrttejä pussissa silloin tällöin tuoksun irrottamiseksi.

Kissan leluna

Kissat rakastavat kissan- ja mirrinminttua. Joskus joku muukin kasvi kiinnostaa niitä, kokeile, mistä oma kissasi pitää. Laitan kuivattua yrttiä jonkun lelun sisään, tuorekin oksa jaksaa usein kiinnostaa.

Kissan karkotukseen

Toisia kasveja kissat taas inhoavat, esimerkiksi koiranliisukan hajun sanotaan karkottavan kissoja. Kasvata siis sitä siellä, mihin naapurin kolli käy merkkaamassa.

Täydennyskasveina kesäkukkaistutuksissa

Yrtit ovat mahtavia koristekasveja. Monet lajit kukoistavat hienosti sateisena ja viileänäkin kesänä. Niiden värikkäät ja kirjavat lehdet sekä kaunis kasvutapa sopivat hyvin niin yksittäisiin ruukkuihin kuin vaikka kesäkukkien kanssa. Monet lajit sietävät myös hallaa ja pakkastakin, ja kukoistavat näin jopa jouluun asti.

Kaunis kasvutapa: kuolemattomuuden yrtti, azteekkien sokeriyrtti, curry-yrtti, intiaaniminttu, kirjominttu
Värikkäät lehdet: kirjosalvia, punalehtinen salvia, keltakirjava salvia, kirjominttu, keltainen oregano, kirjorevonhäntä
Hopeiset lehdet: nyhähopeayrtti, laventeli, curry-yrtti
Sietävät pakkasta: salviat, curry-yrtti, timjamit

Yrtit ovat mukava tuliainen ja lahja

Yrteistä voi rakentaa vaikka minipuutarhan.

Syysryhmäkasvina

Monet yrtit sietävät syksyn ja alkutalven pakkasia todella hyvin. Etelässä usein vielä joulun tienoilla voi hakea tuoretta maustetta pihalta, esimerkiksi timjamit, salviat, curry-yrtti ja nyhähopeayrtti.

Aistipuutarhaan

Aistipuutarhan yrtit kannattaa istuttaa laatikkoon, jotta niitä on helppo kosketella, ja saada aromit esiin. Sinne sopivat monet tuoksuvat yritit, kuten laventeli, rosmariini ja mintut.

Keijupuutarhaan

Maailmassa pienoispuutarhat, fairy garden, ovat suosittuja. Yrtit sopivat niiden kasvillisuudeksi hyvin, sillä monet ovat pienikasvuisia ja sietävät hiukan esimerkiksi kuivumista. Näitä ovat esimerkiksi pieneksi jäävät yrtit: matalat, ryömivät timjamit, ja hidaskasvuinen laventeli.

Eläinten rehuun rohdoksi ja virkistykseksi

Lemmikki- ja kotieläimille yrteillä voi luoda vaihtelua ja ravintotäydennystä yrteillä. Emme ole niihin sen kummemmin perehtyneet, netistä löytyy varmasti lisätietoa. Sen muistan, kuinka kaniinit söivät vahingossa niille heittämäni persiljat alta aikayksikön.

Rohtona ja lääkkeenä

Monilla, jollei kaikilla yrteillä on hyviä vaikutuksia terveyteen ja vointiin. Niistä on julkaistu kirjoja jo vuosisatoja. Myös netti pullistelee tästä tietoa, esimerkiksi Henrietten sivut ovat maailmankin mittakaavassa valtavat.

Mitään yrttiä ei kannata käyttää paljon ja jatkuvasti. Normaalissa ruokakäytössä mistään tuskin tulee ongelmaa. Toki jotkut voivat olla yliherkkiä joillekin kasveille. Lopeta silloin kasvin käyttö.